Örgü Modelleri

Bebek için Örgü Denizci Takımı Yapımı

BEBEK İÇİN ÖRGÜ DENİZCİ TAKIMI YAPIMI

Kendi ellerimiz ile bebeklerimiz için çeşitli örgüler öreriz. Sıcak tutsun, neşeli olsun ve güzel gözüksün gibi sebepler için. Bu yazımızda bebeğinize çok yakışacak örgü denizci takımı yapımını anlatacağız.

Örgü Denizci Takımı Yapımı

Malzemeler:

  • 200 Gram Mavi, 100gram Beyaz ip, Her 2 sıra da bir değiştireceğiz.
  • Bravo marka, 100-Bebe
  • Pirinç Örgüsü 1-1
  • Yumuşak Lastik 1-1
  • 3mm, 4mm, 4,5mm,5mm ölçülerine sahip şişler.
  • İlave olarak 10 düğme ve 1m beyaz renkli kurdele
  • 6, 9, 12 Ay Ölçüler

Yapacağımız anlatım 9 ay ölçüsü içindir.

BEBEK İÇİN ÖRGÜ DENİZCİ TAKIMI YAPIMI

Örgü Denizci Takımı İçin Ceket Yapımı

Arka Kısım İçin Anlatım

4mm ölçü şiş ile 60 ilmek atıyoruz. 2 Sıra kadar 1-1 lastik örgümüzden sonra 2 sırada bir değişecek olan pirinç örgümüze geçebilmek için ters ilmeklerin üstüne düz, düz ilmeklerin üstüne ise ters örgü yapıyoruz. Örgü boyunu 16cm’ye getirdiğimizde kol kesimine 4-1 uyguluyoruz. Kol evi boyu 10cm olduğunda ise yaka kısmı için orta da bulunan 10 ilmeği kapatıyoruz. Ardından yan kısımlarından sıra ile olacak şekilde 3-2 ilmek eksiltiyoruz. Omuz kısımlarında kalan 15’er adet kalan ilmeği bir seferde kapatıyoruz.

Ön Kısım İçin Anlatım

Yine 4mm ölçü şiş ile bu sefer 26 ilmek atarak başlıyoruz. 2 Sıra kadar 1-1 lastik örgümüzden sonra pirinç örgümüze geçiyoruz. Örgü boyu 16cm’ye geldiğinde kol kesim kısmını 4-1 uyguluyoruz. Kol kesim kısmının ardından gelen sırada ön V yakasının kesim kısmına başlıyoruz. Her 5 sırada bir 1’er ilmek kesme işlemi ile devam ediyoruz. Şişte kalan 15 ilmek ile kol evi boyunu 12cm’ye getirene kadar örüyoruz ve bir seferde kapatıyoruz. Diğer ön parçamızı da aynı işlemler ile örüyoruz.

Kol Kısmı İçin Anlatım

3mm ölçüdeki şişimiz ile mavi yün beraberinde 50 ilmek atıyoruz. Sırayla olacak şekilde 2 sıra kadar mavi ve 2 sırada kadar beyaz tekrar 2 sıra kadar mavi, 1-1 lastiğimiz ördükten sonra 4mm ölçülü şişimiz ile pirinç desenine başlıyoruz. Örgü boyu 16cm olacak şekilde kol kesim kısmı 4’er ilmek ve ardından her sıra başlangıcında 1’er ilmek kapatıyoruz. Son 20 kalan ilmeğimizi ise bir seferde kapatıyor ve bitiriyoruz.

Yaka Lastiği ve Omuz Dikişleri

Mavi yün ve 3mm şiş beraberinde ön taraflardan 87 şer ve arka yaka kısmından 32 ilmek alıyoruz. Toplamda 206 ilmek olmuş oluyor. Bunlarla 1-1 lastik örüyoruz ve renk sıramızı takip ederek ilerliyoruz. 2 sıra kadar mavi ve 2 sıra kadar beyaz ardından tekrar 2 sıra kadar mavi ve 2 sıra kadar beyaz son olarak 2 sıra kadar mavi örüyoruz tekrar ardından bir seferde kapatıyoruz. Sol ön lastiğimiz ile 4 sıra örme işlemi yaptıktan sonra etek ucu kısmından 6. 21. ve 36. ilmeklerimize ilik açıyoruz.

HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  Örgüden Kedili Çanta Yapımı

Denizci Yakası

5mm ölçü şiş ile 60 ilmek atıyoruz. 4 sıra kadar 2 haraşo örüyoruz ardından her iki başlangıçtan 3’er ilmeğimizi haraşo orta 54 ilmek ile düz örgümüze devam ediyoruz. Örgü boyu 16cm’ye ulaştığından ilk 28 ilmeği örüyoruz ve orta 14 ilmeğimizi kapatıyoruz böylece yaka oyuğunu oluşturabiliriz. Ardından gelen sırada yaka kapattığımız 14 ilmeğimizin iki yan kısmından sıra ile 3-1 ilmek kadar eksiltiyoruz. Yaka kısmının arka tarafı böylece tamamlanmış oluyor. 19’ar ilmek olacak şekilde iki ön yaka parçasının bundan sonra olacak eksiltmelerini her iki uçta da oluşan 3’er haraşo ilmeğimizin içi kısmından yapıyoruz.2 Sırada bir olacak şekilde 5 kere birer ilmek eksiltiyoruz. Kalan 14 ilmek ile 4 sıra daha haraşo örüyoruz ve ardından kapatıyoruz.

Bebek için Örgü Denizci Takımı Yapımı

Dikiş İşlemleri

Kol altında yapacağımız dikişleri ve beden yan kısım dikişlerimizi yaptıktan sonra kollarımızı yerlerine tutuşturalım. Denizci yakasının yaka lastiği için daha önce ilmek aldığımız kısmından ön V kesim kısmına kadar yerleştiriyoruz ve ardından bastırıyoruz. 2 adet ilave ettiğimi düğmelerden iliklerimizin karşısına dikiyoruz. Yakamızın haraşo örgü bölgesinin iç tarafından beyaz kurdelemizi tutuşturuyoruz.

Mavi yün 3mm ölçüdeki şiş ile birlikte 130 ilmek atıyoruz. Bel lastiğinin eni 3cm olacak şekilde çift lastik örüyoruz ardından son sıramızı tekrar 1-1 lastik örüyoruz. Örgüyü 65 ilmek ön ve 65 ilmek arka parça olacak şekilde ikiye ayırıyoruz. Arka kısım için ayırdığımız ilmeği yedek şiş aracılığı ile bekletelim. Ön parça kısmı için ayırdığımız 65 ilmek ile ise düz bir örgüye 5mm ölüdeki şiş ile başlıyoruz. Toplamda örgü boyu 24 cm’ye ulaştığında 27 ilmek örüyoruz ardından örgünün orta kısmına gelecek olan 11 ilmeğimizi, tulumumuzun ağ kısmı için kapatıyoruz. Örgüyü iki parça olacak şekilde ayırarak örmeye devam ediyoruz sonra dönüş sırasına geldiğimizde ise 11 ilmeğimizin her iki tarafına 2 şer adet ilmeği daha kapatıyoruz. Paça kısmı için kalan 25’er ilmeği 4 cm’ye kadar örüyoruz ardından şişimizde bekletiyoruz. Arka parça kısmı için ayırmış olduğumuz 65 ilmeği de 5mm ölçüdeki şiş ile düz örgü olarak devam ediyoruz. Ön parça kısmını da aynı şekilde yapıyoruz.

HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  Yuvarlak Life Nasıl Başlanır?

Paça Lastiği ve Ağ Lastiği

Paça lastiğimizin içerisinden lastik geçirebilmek için sağ ön ve arka paçamızda daha önce beklettiğimiz 27 şer adet ilmeğimizi şişimize alalım ve 3cm enine gelecek şekilde çift lastik örüyoruz. Sol paça kısmı içinde aynı şekilde yapıyoruz.

Arka kısımdaki paçamızda, paça lastiklerimiz de dahil olacak şekilde 3mm ölçüdeki şişimiz ile birlikte 55 ilmek atıyoruz. 3cm eninde olacak şekilde 1-1 lastiğimizi örüyoruz ardından bir seferde olacak şekilde kapatıyoruz. Ön parçanın ağ kısmında ise 55 ilmek atıyoruz ardından 1 cm kadar lastik örgümüzden sonra 3 ilmek daha örüyoruz ardından 1 ilik açıyoruz. Sonrasında her 7 ilmeğin ardından 8 ilmeğe bir ilik daha açıyoruz. Toplamda 7 ilik oluşacak şekilde. Lastik boyu 3cm’ye ulaştığında bir seferde olacak şekilde kapatıyoruz.

Ön Parça ve Yan Dikiş İşlemleri

4,5mm şiş ile 31 ilmek atarak başlıyoruz. İlk 9 ilmek 1-1 lastik olacak, 13 ilmeğimizi ise düz ardından tekrar son 9 ilmek 1-1 lastik olacak şekilde örüyoruz. Örgü boyu 4cm’ye ulaştığında beyaz yün ile çizim olan görselde verdiğimiz çapa göre desenini işliyoruz. Örgü boyu 13cm’ye ulaştığında tüm ilmekleri lastik olarak örüyoruz.

Yan dikişler için ise üstü çapa motifi işli parçamızı ön ortaya bel kısmında bulunan lastiğin içerisine başlama yerimizden tutturalım. Bel ve paçalarımızda uygulamış olduğumuz çift lastik olan örgülerimizin arasına ise yumuşak lastik geçiriyoruz. Askı uçlarımıza ilave ettiğimiz düğmelerden dikerek arka bel lastiğimizin içerisine bir ilik ekliyoruz.

Örgü Denizci Takımı İçin Bere Yapımı

Beyaz yün ve 4,5mm ölçü şişimiz ile birlikte 15 ilmek atıyoruz. 2 sıra düz ardından örgümüzü 5 parça olacak şekilde ayırabilmek için arttırmaya başlıyoruz.

Sıra sonuna kadar “1 örüyoruz- 1 artırıyoruz, 1 örüyoruz- 1 artırıyoruz, 2 örüyoruz – 1 artırıyoruz” şeklinde tekrarlıyoruz. Bu sayede 33 ilmek elde ediyoruz.

Ters yüzde 4 kere tekrarlamak şartı ile 2 ilmek örüyoruz ardından 1 artırıyoruz, 3 ilmek daha örüyor ve 1 artırıyoruz ardından son 2 ilmeğimizi örüyoruz.

HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  2-3 Yaş Çocuklara İncili Şiş Örgü Hırka Modelleri - Videolu Anlatım

Yan kısımlarında artırma yaptığımız 2 şer adet yol ilmeği ile örgümüzü 5 parça olacak şekilde ayırıyoruz. Bitişinde ve başlama noktasında 2 şer adet yol ilmeği dikişi sırasında ise 1 e ineceği için aynı şekilde olacak şekilde devam ettiriyoruz. Sonraki sıralarımızda ise 2 şer yol ilmeğinin başından ve son kısmından 1’er ilmek artırmalara devam ediyoruz.

2 şer adet yol ilmeğin ara kısmında 7 adet ilmek olduğunda mavi yün ile 4 sıra sonrasında beyaz yün ile 4 sıra daha örüyoruz. Renk sıralaması lastik örgümüze kadar devam edilecektir. 2 şer adet yol ilmeğinin arasında 25 ilmek oluştuğunda toplamda 137 adet ilmeğimiz bulunuyor. 137 ilmeğimizi artırma yapmadan renk sıralamasını takip edecek şekilde 12 sıra daha örüyoruz.

25 ilmek olduğunda toplam 137 ilmeğimiz vardır. 137 ilmeğimiz ile artırma yapmadan renk sıralamasını takip ederek 12 sıra daha örüyoruz. 12. Sıraya geldiğimizde 4 ilmek daha örüyoruz ve devamında iki ilmeğimizi birlikte alarak 1 ilmek eksiltiyoruz. Geriye kalan ilmekleri 3mm ölçüdeki şişe aktarıyoruz ve 7cm 1-1 lastik örüyoruz ardından bir seferde bitiriyoruz.

Yan dikişi için ise mavi yünden 4cm çapında sıkı olmayacak şekilde ponpon yapıyoruz ardından tepe kısmına tutuşturuyoruz. 20cm uzunluktaki beyaz kurdeleyi ikiye katlıyoruz ve katladığımız yerinden ponponun alt kısmına dikiyoruz. Uç kısımlarını ise serbest bırakıyoruz.

Örgü Denizci Takımı İçin Patik Yapımı

Mavi yün ve 3mm şiş ile birlikte 45 ilmek atıyoruz. Haraşo örgüsü yaparken orta ilmeklerimizin her iki kısmından artırmalar yaparak 4 haraşo sıra sonrasında 53 ilmeğe ulaşıyoruz. Artıma kesinlikle olmadan 1 mavi, 1 beyaz, 1 mavi, 1 beyaz, 1 mavi, 1 beyaz, 1 mavi sırası şeklinde haraşoyu örelim.

Örgünün ortada bulunan 11 ilmeği üst kısım olarak düz örgü örüyoruz ve üstüne çapa motifi uyguluyoruz. 21 yan kısım ilmek + 11 üst kısım ilmek + 21 yan ilmek.

11 üst ilmek kısmını örme sırasında yanlarda bulunan 21’er ilmekten 1’er ilmek eksiltme yapıyoruz. Üst örgünün 5. sırasında motifimizi uygulamaya başlıyoruz. Şişte toplamda 33 ilmek kalacak ardından 1-1 lastik örmeye başlıyoruz. Örgü boyu 9cm’ye ulaştığında beyaz yün ile bir sıra kadar örüyoruz ve dönüş sırasında ise kapatıyoruz. Diğer ayak içinde tüm işlemleri uygulayarak hazırlayalım.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı